fbpx

Διατροφή και προπονήσεις. Να μιλήσουμε για τα βασικά.

Διατροφή και προπονήσεις. Να μιλήσουμε για τα βασικά.

Αν ανήκεις στη μεγάλη κατηγορία των μη επαγγελματιών αθλητών, πιθανώς έχεις ψάξει μόνος σου για κατάλληλα προγράμματα διατροφής κατά την περίοδο των προπονήσεών σου. Το πρόβλημα με αυτά είναι ότι δεν απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης και ηλικίας. Λογικό δεν είναι άλλωστε;

Ο καθένας μας έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες, που βασίζονται σε πολλές παραμέτρους. Είτε όμως σκέφτεσαι να τρέξεις για πρώτη φορά, είτε έχεις δρομικό παρελθόν σε προηγούμενους αγώνες, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες, που καλό είναι να μην ξεχνάς.

  1. Ενυδάτωση

Και ξαναλέμε, ενυδάτωση. Ειδικά αν οι προπονήσεις σου γίνονται σε εξωτερικό χώρο στην καλοκαιρινή Κύπρο, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς τη σημασία της ενυδάτωσης. Τα όργανα του σώματός μας αποτελούνται κατά 60% περίπου από νερό. Αν δε φροντίσεις να καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες νερού, ενεργειακών ποτών κλπ, η περίπτωση να νιώσεις κόπωση, εξάντληση, ή και κράμπες, είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Βέβαια αποφεύγουμε πάντα τις υπερβολές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενάντια στην προπόνησή μας. Ο καλύτερος «κανόνας», είναι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  1. Διατροφή πλούσια σε βιταμίνες & μέταλλα

Τα δύο αυτά στοιχεία, είναι καθοριστικά για την παραγωγή ενέργειας, αλλά και τη γρηγορότερη αποκατάσταση του οργανισμού μετά την σωματική άσκηση. Μια διατροφή λοιπόν, πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, Ε, D, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και νάτριο, είναι βασική για την περίοδο των προπονήσεών σου.

Μην ξεχνάς, πως η κατανάλωση φαγητού αμέσως πριν την προπόνηση, σε καμία περίπτωση δεν θα σε βοηθήσει. Αντίστοιχα σημαντικό είναι και το είδος της τροφής που θα επιλέξεις, πριν την προπόνηση, αλλά και την ίδια την ημέρα του αγώνα. Ο βέλτιστος συνδυασμός περιέχει τρόφιμα υψηλά σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνες και χαμηλά σε φυτικές ίνες.

  1. Κράτα αποθέματα ενέργειας

Όπως είπαμε και πριν, οι πηγές ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Έτσι, στις μεγάλες σου προπονήσεις, όπως και την ημέρα του αγώνα, μην ξεχνάς το ρόλο των υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν στην αντικατάσταση μυϊκού γλυκογόνου κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης προπόνησης, αλλά και του ίδιου του αγώνα. Γι αυτό και πολλά διατροφικά προγράμματα προτείνουν τις ημέρες πριν τον αγώνα, να αυξάνουμε κατά πολύ τις ποσότητες υδατανθράκων που καταναλώνουμε. Έτσι το σώμα μας θα διαθέτει τα απαραίτητα «καύσιμα» που όχι μόνο θα μας φτάσουν ως την γραμμή του τερματισμού, αλλά θα επαρκούν και για μία καλή επίδοση.

Για την ώρα, η ομάδα blog του Radisson Blu Διεθνούς Μαραθωνίου Λάρνακας, σου εύχεται καλές προπονήσεις, με την ελπίδα να βρήκες χρήσιμους τους τρεις κανόνες.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τη Λάρνακα, στις 18 Νοεμβρίου.

facebook
twitter
instagram
youtube