fbpx

Είναι τα 10 χιλιόμετρα, ένας εύκολος αγώνας;

Είναι τα 10 χιλιόμετρα, ένας εύκολος αγώνας;

Αν δεν ανήκεις σε αυτούς που φαντάζονται τον εαυτό τους να τερματίζει μια διαδρομή Μαραθωνίου, ή Ημιμαραθωνίου, τότε ο στόχος των 10 χιλιομέτρων είναι μάλλον το ιδανικό challenge για εσένα. Όχι επειδή είναι ένας εύκολος στόχος, αλλά επειδή μέχρι τις 18 Νοεμβρίου και τον Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας, προλαβαίνεις να προετοιμαστείς.

Θα καταφέρω τα 10 χιλιόμετρα, όταν πέρσι για το 5άρι έκανα υπερπροσπάθεια;

Η απάντηση είναι ναι. Βεβαίως για πολλούς λόγους, η απάντηση έχει και συνέχεια. Για να καταφέρεις το 10άρι στη φετινή διοργάνωση, δεν αρκεί να το θέλεις. Χρειάζεσαι ένα κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης, που θα σε οδηγήσει με ασφάλεια έως την ημέρα του αγώνα. Είναι λογικό να σε ανησυχούν οι προπονήσεις που αμέλησες, ή ακόμα και το ενδεχόμενο να μην έχεις τρέξει για αρκετό διάστημα. Οι 6 μήνες όμως που μας χωρίζουν από τη διοργάνωση είναι αρκετοί για να προετοιμαστείς. Θα δεις έτσι ότι η απόσταση από το «ακατόρθωτο» περσινό σου 5άρι μέχρι τα 10 χιλιόμετρα, δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικά πίστευες.

Είναι ο αγώνας των 10 χιλιομέτρων ένας «κανονικός» αγώνας;

Θαυμάζουμε όσο και εσύ τους Μαραθωνοδρόμους, πολλοί από τους οποίους μάλιστα στο ετήσιο ημερολόγιό τους μετρούν πολύ περισσότερες από μία διοργανώσεις. Αυτό όμως δε σημαίνει πως οι διαδρομές μικρότερων αποστάσεων δεν έχουν αξία. Βασικά, αυτή η σκέψη δεν είναι ο πιο σωστός οδηγός για την προπόνησή σου. Ο καθένας τρέχει με τους ρυθμούς που μπορεί, για να αθληθεί, να διασκεδάσει και να βελτιώνει τη φυσική του κατάσταση. Όπως δεν έχεις να πεις εσύ τίποτε αρνητικό για όσους τρέχουν πιο αργά από εσένα, έτσι δεν θα πει κανείς κάτι αρνητικό για την επίδοσή σου. Άλλωστε και μόνο το ότι βάζεις νέους στόχους και προπονείσαι για να τους πετύχεις, είναι κάτι άξιο θαυμασμού. Αυτό ακριβώς χειροκροτούσαν οι χιλιάδες επισκεπτών στον περσινό Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας  και όχι μόνο όσους τερμάτισαν πρώτοι.

Να ξεκινήσω προπονήσεις και να δω πως θα πάνε;

Όλοι οι επαγγελματίες αθλητές θα σου πουν πως το να βάζεις στόχους είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία για να βελτιώνεις τις επιδόσεις σου. Έτσι λειτουργούν οι αθλητικές διοργανώσεις. Αν από σήμερα προσδιορίσεις τον επόμενο στόχο σου για τον αγώνα των 10 χιλιομέτρων είναι πολύ πιο πιθανό να είσαι συνεπής στις προπονήσεις σου. Πριν λοιπόν πεις ότι θα δεις πως θα πάνε οι προπονήσεις και αναλόγως θα κλείσεις τον αγώνα που θα μπορείς να «βγάλεις», σκέψου το εξής: Μήπως έχεις μειώσει το χρόνο που τρέχεις γιατί δεν είχες μπροστά σου έναν συγκεκριμένο στόχο; Αν η απάντηση είναι καταφατική, δεν έχεις τίποτα να περιμένεις.

Μα προπονήσεις μέσα στο καλοκαίρι;

Ξέρουμε ότι ο προβληματισμός σου έχει μια δόση αλήθειας. Το κυπριακό καλοκαίρι είναι ιδανικό για πολλά, όχι όμως για τρέξιμο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ξέρεις ταυτόχρονα όμως και εσύ, πως βασικά αυτή η φράση είναι μία δικαιολογία. Αν δεν ανήκεις σε αυτούς που επιλέγουν την προπόνηση στο διάδρομο του γυμναστηρίου, αλλά σε εξωτερικό χώρο, ξέρεις ότι η καλύτερη ώρα προπόνησης για τον οργανισμό σου είναι νωρίς το πρωί. Αυτήν την ώρα της ημέρας, η θερμοκρασία είναι ιδανική και εσύ αρκετά ξεκούραστος για να αποδόσεις τα μέγιστα στην προπόνησή σου. Επομένως το καλύτερο που έχεις να κάνεις αν ακόμα σκέφτεσαι διάφορες τέτοιες ανασταλτικές παραμέτρους, είναι να δέσεις τα κορδόνια σου και να αρχίσεις να τρέχεις.

facebook
twitter
instagram
youtube