fbpx

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις πριν τον μαραθώνιο

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις πριν τον μαραθώνιο

Αποφάσισες να λάβεις μέρος στον μαραθώνιο και αναρωτιέσαι αν πρέπει να προσέξεις κάτι προηγουμένως; Εδώ θα βρεις πέντε λάθη που γίνονται συχνά από τους δρομείς και δεν τους επιτρέπουν να αποδώσουν, όπως θέλουν. Για να γνωρίζεις τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις…

Τρέχεις από τις πρώτες προπονήσεις πολλά χιλιόμετρα
Γνωρίζεις ότι στο μαραθώνιο θα πρέπει να τρέξεις 42 χιλιόμετρα και αποφασίζεις να δοκιμάσεις όλη τη διαδρομή από πριν, από τις πρώτες σου προπονήσεις. Αυτό είναι μοιραίο λάθος στην προσπάθειά σου να τα καταφέρεις στον μαραθώνιο. Το ιδανικό είναι να μοιράσεις το σύνολο των χιλιομέτρων ανά προπόνηση. Για παράδειγμα 20 χιλιόμετρα τη μια μέρα, 10 την επόμενη και ούτω κάθε εξής με φθίνουσα πορεία όσο οι μέρες προχωρούν, για να φτάσεις στο σημείο να μπορέσεις να δοκιμάσεις να κάνεις όλη τη διαδρομή αργότερα, όχι από τις πρώτες προπονήσεις.

Ο ρυθμός της προπόνησης
Η προετοιμασία για το μαραθώνιο μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται να προσέξεις το ρυθμό της προπόνησης, ώστε να αλλάζει σταδιακά, γιατί με το ρυθμό θα αυξήσεις την αντοχή σου και τις ανάσες σου. Ενάλλασσε, για παράδειγμα, ρυθμό κατά τη διάρκεια της προπόνησης: μπορείς να ξεκινάς με 10 λεπτά χαλαρού τρεξίματος και στη συνέχεια να το εναλλάσσεις με 5 λεπτά έντονου τρεξίματος.

Δεν ξεκουράζεσαι
Οι μύες του σώματος σου χρειάζονται ξεκούραση για να μπορείς να αποδώσεις. Αν κουράσεις υπερβολικά το σώμα σου στις προπονήσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην προλάβεις να φτάσεις στον μαραθώνιο -που είναι και ο στόχος σου- λόγω τραυματισμού! Στην προετοιμασία, επομένως, χρειάζεται μέτρο και όχι εξόντωση.

Αγοράζεις καινούρια παπούτσια πριν τον μαραθώνιο
Τα παπούτσια είναι πολύ σημαντικά σε έναν μαραθώνιο. Ένα λάθος που κάνουν πολλοί χωρίς να το γνωρίζουν είναι ότι αγοράζουν καινούρια αθλητικά παπούτσια λίγες μέρες πριν τον μαραθώνιο! Μοιραίο, γιατί τα παπούτσια που θα φορέσεις θα πρέπει να είναι δοκιμασμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης σου. Δεν μπορείς να τρέξεις με ολοκαίνουρια παπούτσια, αφού θα πρέπει να έχουν κάνει τα χιλιόμετρά τους πριν τον μαραθώνιο, αλλά η περίοδος χρήσης τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τον ένα χρόνο.

Διατροφή
Το ιδανικό το διάστημα πριν τον μαραθώνιο είναι να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που χρειάζονται οι μύες σου, αμυλούχα τρόφιμα για ενέργεια και αντοχή και λαχανικά. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η επιτυχία σου σε έναν μαραθώνιο εξαρτάται πρώτιστα από τη διατροφή σου. Είναι, επίσης, σημαντική την προηγούμενη μέρα να φας ζυμαρικά και να μην αμελήσεις το πρωινό σου τη μέρα του αγώνα, το οποίο και θα πρέπει να πάρεις ένα τρίωρο πριν την έναρξη της διαδρομής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο https://larnakamarathon.com/ και για εγγραφές σ’ αυτό το λινκ.

facebook
twitter
instagram
youtube