fbpx

Φοιτητική Διατροφή εν καιρώ πανδημίας

Φοιτητική Διατροφή  εν καιρώ πανδημίας

Η  διατροφή των φοιτητών που βρίσκονται εκτός Κύπρου. 

Οι φοιτητές αποτελούν μία ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς, ενώ έχουν υψηλές ανάγκες για ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λόγω αυξημένων πνευματικών αναγκών και έντονου άγχους, συνηθίζουν να μην τρέφονται σωστά. 

Η απομάκρυνση από το σπίτι και το σπιτικό φαγητό καθώς και η έλλειψη προγράμματος πολλές φορές οδηγούν σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες. 

Από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τους φοιτητές είναι ο σίδηρος, το μαγνήσιο, αλλά και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κυριότερο εκπρόσωπο το φυλλικό οξύ. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, ενώ το φυλλικό οξύ βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, οι φοιτητές θα πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το καροτένιο και το σελήνιο, τα οποία θα τους βοηθήσουν να οχυρώσουν τον οργανισμό τους ενάντια στο οξειδωτικό στρες που προκύπτει από το άγχος. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η αύξηση της οστικής πυκνότητας συνεχίζεται και μετά την ενηλικίωση, συνεπώς οι φοιτητές έχουν αυξημένες ανάγκες σε ασβέστιο αλλά και βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Διατροφικές οδηγίες προς φοιτητές

 

  • Ένα καλό πρωινό είναι πάντα απαραίτητο. Μην αρκεστείτε μόνο στον καφέ. Μπορεί κανείς να επιλέξει γάλα με δημητριακά ή λίγο ψωμί με μέλι ή 1 αυγό βραστό φρυγανιές και λίγο χυμό .
  • Καλό θα είναι να μη μένουμε για πολλές ώρες νηστικοί, οπότε ενδιάμεσα θα μπορούσε κάποιος να καταναλώσει ένα σάντουιτς με γαλοπούλα τυρί και λαχανικά ή με τόνο. Μια επίσης καλή ιδέα είναι τα σνακ δημητριακών, τα κρακεράκια σικάλεως ή ένα κουλούρι με σουσάμι.
  • Το ψυγείο του φοιτητή θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με φρούτα, λαχανικά και γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά. Αποτελούν καλή λύση για απογευματινό σνακ. 
  • Σαν βραδινό σνακ θα μπορούσε να φάει μια μικρή μερίδα ανάλατων ξηρών καρπών αντί τσιπς. Οι ξηροί καρποί περιέχουν τα πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό Ω -3 λιπαρά οξέα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενισχύουν τη μνήμη.
  • Περιορίζουμε το αλκοόλ και προτιμάμε  το κόκκινο κρασί και την ευεργετική δράση της ρεσβερατρόλης που περιέχει.
  • Τέλος, περιορίζουμε την κατανάλωση καφέδων, δημιουργούν κυτταρίτιδα, προκαλούν εκνευρισμό στομαχικές διαταραχές, κλπ και δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό. Ο καφές σε φυσιολογικές  ποσότητες, όμως, προσφέρει υπηρεσίες αντιοξείδωσης στον οργανισμό!

 

της Έλενας Τρουλλίδου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.))  Διευθύντρια και Υπεύθυνη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου mydietspot Health Clinic, Τηλ.: 22 256752, Email: [email protected], www.mydietspot.com

 

facebook
twitter
instagram
youtube