fbpx

8+ 1 τρόποι για να ψωνίσουμε με σύνεση στις υπεραγορές

8+ 1 τρόποι για να ψωνίσουμε με σύνεση στις υπεραγορές


Οι προβληματισμοί σχετικά με τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης είναι αρκετοί τα οποία μπορεί ναι μεν είναι φθηνότερα, αλλά μπορούν να είναι και θρεπτικά, αντικαθιστώντας μια πλούσια διατροφή που περιλαμβάνει επιλογές από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Tips για να γλυτώσετε χρόνο και χρήμα!

  1. Ψωνίζουμε με λίστα
    Καταρχάς, δεν πάμε ποτέ πεινασμένοι για ψώνια. Φτιάχνουμε λίστα με τα τρόφιμα που πραγματικά χρειαζόμαστε και δεν αγοράζουμε τίποτα περιττό.
  2. «Ανακύκλωση» Φαγητού
    Όταν περισσέψει το φαγητό από ένα γεύμα, δεν το πετάμε αλλά το «μεταποιούμε» και το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα. Έτσι π.χ. το κοτόπουλο μπορεί να γίνει κοτόπιτα, το σπανάκι, σπανακόρυζο.
  3. «Αντικατάσταση» κρέατος
    Το κρέας μπορεί να αντικατασταθεί με την κατανάλωση ενός συνδυασμού οσπρίων με δημητριακά, όπως φακές με ρύζι παρέχοντας μας έτσι υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Τα όσπρια αποτελούν ένα πλήρες γεύμα, είναι οικονομικά και πλούσια σε φυτικές ίνες, προσφέροντας το αίσθημα του κορεσμού.
  4. Προσιτές επιλογές
    Διατροφικές ομάδες όπως φρούτα, λαχανικά και ψάρια που μπορεί ναι μεν να θεωρούνται ακριβά, έχουν όμως και την προσιτή εκδοχή τους. Προτιμούμε τα ντόπια και πιο φθηνά φρούτα και λαχανικά εποχής και από τα ψάρια επιλέγουμε σαρδέλα ή γαύρο που είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και οικονομικότερα από άλλα. Η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή είναι το κατεψυγμένο ψάρι.
  5.  «Φτιάχνοντας» τα δικά μας τρόφιμα
    Μπορούμε να ζυμώσουμε το δικό μας ψωμί ή να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας, τα δικά μας φρούτα και λαχανικά. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε φρούτα και λαχανικά ακόμη και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας, ή αν δεν έχουμε τον απαραίτητο χώρο μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα μυρωδικά που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα.
  6.  Υπολογίζουμε την ποσότητα γάλακτος που καταναλώνουμε ημερησίως και το προμηθευόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειάς μας. Αν το γάλα κοντεύει να λήξει, τότε μπορούμε να το κάνουμε ρυζόγαλο ή κρέμα ,προκειμένου να μην το πετάξουμε.
  7.  Μειώνουμε την κατανάλωση επεξεργασμένων βιομηχανοποιημένων τροφίμων (πατατάκια,γαριδάκια, σοκολάτες, αναψυκτικά) και εκτός από χρήματα, κερδίζουμε την υγεία και τη διατήρηση της γραμμής μας. Δεν αγοράζουμε αναψυκτικά αφού η τιμή τους είναι υψηλή και η θρεπτική αξία τους μηδενική.
  8. Επιλέγουμε προϊόντα από τον τόπο μας για να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία.
  9. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ευεργετικές επιδράσεις της φυσικής δραστηριότητας. Βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας, ακόμη και με τη μορφή ενός απλού περιπάτου ή πηγαίνοντας με τα πόδια στις έστω περιορισμένες δραστηριότητές μας, όπως είναι το supermarket, αυτό θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να δούμε τα πράγματα πιο θετικά.
της Έλενας Τρουλλίδου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.))  Διευθύντρια και Υπεύθυνη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου mydietspot Health Clinic, Τηλ.: 22 256752, Email: [email protected], www.mydietspot.com
facebook
twitter
instagram
youtube